Facts & Figures

  • 2floors

  • 3xlarger than the current library

Feedback summary

This information was captured by several techniques, the engagement webpage and face-to-face events with both children and parents, and feedback forms given out at events.

This engagement ran for 6 weeks throughout March and April 2016. We asked “how you felt about the plans for the new Library so far?” and "how could we make the preliminary design better?”.

Feedback covered everything from the general design, parking, how it was going to work for the kindergarten, what kind of café people wanted. People also raised questions about how the size of the collection, accessibility issues, digital access and the children’s space. Concerns were raised, ideas shared and we took note.

Many of the concerns have been addressed with the new developed design:

  • The kindergarten has been involved in the design of their space, which now places the indoor and outdoor space on the same level.
  • Car parking is being looked at for the entire community hub - looking at ways to optimise parking and reduce traffic issues.
  • There has also been an accessibility audit of our plans.
  • Covered walkways and entrance areas are now included in the designs.
  • As for digital, we are future-proofing our library.
  • The collection, which was the highest ranked feature by children, will be 40,000 items strong. 

Feedback Summary on the Preliminary Designs (158KB PDF) | Text version (597KB RTF)

Keeping up to date with progress

If you'd like us to keep you up to date with the progress of the new Johnsonville Library project, email us at newjohnsonvillelibrary@wcc.govt.nz.

What we proposed earlier ...

The new library spans two floors. It is built next to Johnsonville Community Centre, joined with Keith Spry Pool, and may be expanded to include the Johnsonville Kindergarten on the top floor.

Feedback on the concept design options was overwhelmingly in support of the option to include the kindergarten property within the development site. This option was seen as more forward-thinking, offered better urban design and use of space, and was more cohesive with the existing landscape. Many people noted that this option better achieved the project’s integration aims, and was more likely to create a successful community hub.

This option still requires additional funding to be allocated through the Council’s draft Annual Plan and reaching an agreement with Whānau Manaaki Kindergartens about the purchase of the kindergarten site and the potential integration of the existing kindergarten into the development. However, in the interests of moving the project forward, the team at Athfield Architects have begun preparing a preliminary design on the assumption the funding is available and the kindergarten is integrated.

The overall design strategy is to create loosely-defined zones for distinct activities or user groups within a larger library volume. The new library will be three times as large as the current Johnsonville Library and is intended to attract users throughout the northern suburbs. These zones are:

  • Welcome area - located at the lower and upper ground entrances and includes staff-check information points, self-checks, and display shelving.
  • Café and courtyard – the café is an enclosed and open area located next to the courtyard on the western edge of the upper ground level with an outlook to Memorial Park, and with direct access to the courtyard and a link space. The café is also located next to a ‘flex’ space that can operate as a reader space or as a foyer for community events that can open into the courtyard.
  • Children’s area – an open area located next to the Wanaka Street entry landscape area on the upper ground level. It includes a tiered performance space and a raised ‘stage’. It is within close proximity to the parents’ room and toilets, while remaining isolated from the open-plan library reader spaces.
  • Teens' area – a loosely-defined open area located in between the lower and upper ground levels, with an outlook towards the shopping centre and train station. It includes tiered performance and dedicated reading and collection areas on the intermediate terrace. It is in close proximity to the MAKERSpace and meeting rooms.
  • MAKERSpace – an enclosed area on the ground level with a suite of complimentary flexible-use spaces for hi-tech and low-fi creative activities. The space has separate direct access for loading from the basement carpark and is acoustically isolated from the main library spaces.
  • Meeting area - located on the lower ground level, these are a set of acoustically-isolated and technology-enabled spaces suitable for training, meeting, and group study that can be configured into smaller spaces or one large meeting/training room (up to 20 people) through the use of acoustic operable walls.
  • General reading areas – these are open areas primarily located at the edges of each floor on the lower and upper ground levels. These areas have good access to views, natural light, power and data, and include a range of furniture types to allow for individual or group reading/discussion.
  • Toilets - located on all levels. They will all be unisex with individual hand basin and hand-drying facilities. There will also be an accessible toilet on each floor. 

Plans

jville1 content
Architectural drawing of new Johnsonville Library - lower ground floor scenario
jville2 content
Architectural drawing of new Johnsonville Library - upper ground floor scenario
jville3 content
Architectural drawing of new Johnsonville Library - level one scenario with kindergarten
Preliminary Designs - Full set of plans PDF 6.8MB

Videos

1. Design and exterior

2. Interior spaces and functions